Opening Opportunities la final de ediție 3.0

Cele 20 de echipe finaliste ale programului educațional creat de Asociația Techsoup și Microsoft România și-au prezentat rezultatele muncii de 6 luni alături de mentorii lor Microsoft. Finala a fost cel mai mare eveniment organizat în program, aducând împreună 130 elevi între 14-19 ani din Iași, Focșani, Suceava, Vaslui, Bârlad, Onești, Rădăuți, București și Râmnicu Vâlcea.

Opening Opportunities este primul program educațional care lucrează cu precădere în regiunea Moldova, una dintre cele mai sărace regiuni ale Uniunii Europene, acoperind nevoi ale elevilor și școlilor de informatică din: Suceava, Iași, Focșani, Onești, Vaslui și Bârlad, dar și în București și Râmnicu Vâlcea.

Opening Opportunities aduce împreună în echipe mixte (40% din elevi participanți la programul Opening Opportunities sunt fete pasionate de tehnologie și IT) nu doar elevi de la licee diferite, dar și din orașe diferite, care lucrează timp de 6 luni la proiecte tehnice coordonându-se pe Skype împreună cu mentorul lor, voluntar Microsoft. Echipele Opening Opportunities sunt construite oglindind rolurile dar și ritmul unui start-up IT, care trebuie să inoveze și să pregătească într-un timp scurt un produs de tehnologie gata de utilizare.

Pentru dezvoltarea produsului pe care și-l aleg ca echipă elevii învață independent sau cu ajutorul mentorului limbaje de programare și noi tehnologii, trec prin toate etapele dezvoltării unui produs de tehnologie de la idee la produs final și învață să primească și să evalueze feedback-ul de la cei pentru care construiesc aplicația.

Demo Days – evenimentul final al celei de-a treia ediții a Opening Opportunities – s-a desfășurat între 7-9 aprilie 2017, iar prezentarea finală a tuturor proiectelor calificate a avut loc la sediul Microsoft România, alături de mentorii și prietenii din Microsoft ai programului. Cele 3 zile „pline” au inclus atât traininguri și workshopuri create pentru ei de echipa Microsoft DX (echipa Microsoft Romania care are ca obiectiv susținerea și suportul dezvoltatorilor pe tehnologii Microsoft) și alți invitați, cât și demonstrații de tehnologie.

Pentru acest eveniment, echipa Microsoft DX a pregătit și o demonstrație specială a tehnologiei HoloLens, prima de acest fel din România.

Pe 08 aprilie 2017, juriul format din Florin Grama (Director general al diviziei Microsoft Customer Service and Support România), Radu Ștefan (Technical Evangelist Manager Microsoft România), Nicoleta Nuțu (Audience Evangelist Manager Microsoft România), Valerian Banu (Product Manager Hootsuite) și Răzvan Băltărețu (Jurnalist Adevărul Tech) a decis acordarea următoarelor premii:

Premiul pentru cel mai inovativ proiect: DriveVision, un proiect de machine learning creat de o echipă de la Colegiul Național Petru Rareș Suceava, cu ajutorul mentorului lor Andreea Tîrnăcop, Technical Engineer Microsoft CSS. Sistemul creat de ei este un proiect de mașină autonomă, în care camerele și senzorii monitorizează permanent obstacolele din trafic, atenția șoferului sau trimit informații instituțiilor de intervenții de urgență cu privire la câți oameni sunt în mașină în cazul unui accident. Experiența Opening Opportunities i-a făcut să vadă și importanța inovației în alegerea unei idei și dezvoltarea ei.

Alexandru Hănțăscu, elev de 17 ani, DriveVision: „Noi suntem oameni tehnici, putem crea tehnologie foarte bună, dar nu suntem buni să o prezentăm. Nu am fi făcut o prezentare la fel de bună dacă nu ne-ar fi ajutat Andreea. Un singur fișier de la noi are 17.000 de linii de cod și voiam să ne concentrăm doar pe descrierea unor chestii tehnologice. Am refăcut prezentarea cu ea de mai multe ori, astfel încât să se vadă clar inovația din ideea noastră. Demo Days fost un eveniment grozav: am văzut pentru prima dată o grămadă de tehnologie și am avut ocazia să vedem în acțiune prima oară un HoloLens.”

Premiul pentru cel mai distractiv proiect sau premiul pentru cel mai bun joc original: Pesna, o platformă pentru crearea de jocuri bazate pe basme, a fost creat de o echipă de 5 elevi de la Colegiul Național Gheorghe Roșca Codreanu Bârlad, coordonată cu ajutorul profesorului de informatică Vlad Giurcanu, profesor Predau Viitor.

Diana Sălăvăstru, 17 ani, graphic designer al echipei: „Am fost impresionați de nivelul tuturor colegilor și proiectelor pe care le-am văzut, au fost foarte bune și foarte diferite.  A fost primul meu proiect integrat de grafică, pe care l-am făcut de la 0 – am învățat foarte multe în toată această perioadă.”

Premiul pentru cea mai bună implementare tehnică: The Night before Exemption – o echipă mixtă de 5 elevi de 16 și 17 ani din 3 licee diferite din București și Iași, coordonată de mentorul Silviu Toderaș, SharePoint Support Escalation Engineer la Microsoft CSS. The Night before Exemption este un joc single-player retro, inspirat de genul „point and click” și desenat pixel cu pixel.

Daria Stărică, 16 ani, programatoarea echipei din Iași: „Nu am mai lucrat niciodată în tipul acesta de echipă, care seamănă atât de mult cu o echipă reală de IT. În echipă eu m-am ocupat de partea de codare, colegii mei s-au ocupat de grafică, testare, pregătirea prezentării. Înainte de proiect știam să folosesc doar C++, am învățat singură să codez în AGS pentru acest proiect.”

Premiul pentru cea mai bună prezentare: Psych Type – o echipă mixtă de elevi din 4 licee din Râmnicu Vâlcea, coordonată de Ion Ionescu, Technical Project Manager la Microsoft CSS. Psych Type este un joc care ajută adolescenții să se cunoască mai bine pe sine, construit cu ajutorul unor teste psihologice interactive de personalitate. Echipa de 8 elevi, 4 fete și 4 băieți, a rămas în aceeași formulă încă de la începutul proiectului, de acum 7 luni. Alături de ei s-a aflat și profesoara de informatică Miana Arișanu, de la Colegiul Național Mircea cel Bătrân Râmnicu Vâlcea, și ea profesor Predau Viitor.

Andreea Zsak, de 16 ani, ne-a spus despre experiența echipei Psych Type: „Noi nu ne cunoșteam cu toții înainte de acest proiect, ne cunoșteam doar pe grupuri din aceleași licee. Am învățat în echipă că accentul nu cade pe competiție, ci pe a ne ridica unii pe ceilalți.”

Juriul a acordat și un Premiul Juriului, pentru originalitatea conceptului, pentru SchoolScape, un joc creat de o echipă mixtă de 12 elevi din 4 licee diferite din Suceava și Rădăuți sub coordonarea lui Dan Vasilescu, Support Escalation Engineer la Microsoft România, în care elevul (personajul jocului) trebuie să treacă probe serioase de cultură generală ca să reușească să „rezolve” întâlnirile cu profesorii din joc.

Sebastian Cucolaș, 16 ani din Rădăuți, developer în echipă: „Până în acest moment este cel mai important proiect dezvoltat de mine. M-a făcut să îmi deschid mintea mult mai mult.”

Cu o seară înainte, elevii și-au votat între ei proiectele și au ales ei înșiși Premiul Publicului către proiectul „Bani la liceu” – creat de o echipă de elevi de clasa a XII-a din București, proiect coordonat de mentorul Cristina Troșcenco, Technical Team Lead la Microsoft CSS. Bani la liceu și-a propus să devină o platformă de locuri de muncă sezoniere și temporare pentru elevi de liceu.

Cea mai mare parte a mentorilor Microsoft în program sunt ingineri Microsoft CSS România, începând cu Florin Grama, directorul general Microsoft CSS, el însuși mentor pentru 1 echipă de elevi din București:

„Experiența și cunoștințele de tehnologie pe care le oferim sunt fără îndoială esențiale pentru a putea construi un produs sau o soluție viabilă – dar Opening Opportunities înseamnă mai mult decât atât. Un mentor vine cu îndrumare care să ajute tinerii să găsească  răspunsuri la sutele de alte întrebări ale acestei vârste, legate de carieră, munca în echipă, primii pași profesionali, de a fi, până la urmă, pregătiți pentru o lume digitalizată nu doar ca tehnologie, dar și ca abordare. Scopul final al programului e descris foarte bine în titlul său – e vorba de provocarea, susținerea și încurajarea acestor copii în a putea vedea, aborda și profita de oportunitățile unei noi ere a tehnologiei.”

Pe lângă pregătirea lor tehnică și pasiunea pentru tehnologie, mentorii Microsoft trec și printr-un proces de training tehnic cu ajutorul colegilor lor de la Microsoft DX, care îi echipează cu noțiuni de dezvoltare de produs și tehnologiile necesare, dar și noțiuni de management de echipă și mentorat.

Echipa Asociației Techsoup, care a creat modelul educațional de intervenție și coordonează echipa de mentori și derularea proiectului, se pregătește deja de a patra ediție, începând cu septembrie 2018. Elena Coman, director de programe al Asociației Techsoup, ne-a spus: „Suntem foarte mândri de toți elevii din program și de ceea ce reușesc să facă încă de la această vârstă. De fiecare dată când petrecem timp cu ei și cu mentorii, devenim foarte optimiști cu privire la viitorul inovației IT în România. Își propun proiecte ambițioase și investesc mult timp și energie în creșterea unei abilități inca puțin prețuite în România: cooperare și lucru în echipă ca alternativă la competitivitatea agresivă individuală.”

Calendarul noii ediții și orașele incluse anul viitor în program vor fi anunțate pe www.openingopportunities.ro în iulie 2017.

 


Opening Opportunities, cel mai mare program educațional de mentorat în computer science, este construit și derulat anual de Asociația Techsoup, începând din 2013.

Partenerul principal la programului este Microsoft CSS România – angajații Microsoft CSS România voluntariază cel puțin 2 zile pe an în cadrul Opening Opportunities, cea mai mare contribuție de muncă voluntară a unei companii IT în România.

Recunoscut național în 2015 cu Premiul pentru cel mai bun proiect de responsabilitate socială al unei companii mari și Proiectul anului în voluntariat corporatist, Opening Opportunities acoperă și servește regiunea Moldova de la Suceava la Vaslui, de la Bârlad la Onești sau Focșani, construind oportunități pentru ca elevii talentați în IT din aceste orașe și altele să își împlinească potențialul în inovație.


Despre Asociația Techsoup

Din 2010, Asociația Techsoup creează și oferă resurse IT și experiențe de învățare a tehnologiei pentru organizații nonprofit, tineri și profesori. Credem că tehnologia contribuie la o societate deschisă și democratică, de aceea ne-am propus să facem tehnologia accesibilă, ușor de înțeles și familiară celor care sunt motorul schimbării sociale în România. Asociația Techsoup facilitează accesul profit la soluții software, cloud și traininguri de tehnologie pentru 2.025 de organizații non-profit; ajută anual 2.500 de elevi de liceu să își crească potențialul prin tehnologie și promovează excelența în educația computer science împreună cu profesori de informatică din 8 județe. Află mai multe despre misiunea organizației și proiectele noastre pe www.asociatiatechsoup.ro

 

Despre Microsoft

Fondată în 1975, compania Microsoft (NASDAQ “MSFT”) este liderul mondial în software, servicii și soluții ce ajută oamenii și companiile să își atingă pe deplin potențialul. În România, Microsoft și cei peste 3.000 de parteneri comerciali locali oferă companiilor un set bogat de soluții de mobilitate și creștere a eficienței în afaceri. Totodată, firmele mici și mijlocii au la dispoziție un serviciu de contact specializat la Microsoft România pentru informații suplimentare și consultanță (021 529 7174), iar pe www.microsoft.ro/studiidecaz sunt disponibile exemple de companii românești care folosesc soluții de mobilitate și cloud pentru a-și crește competitivitatea.

4,682 thoughts on “Opening Opportunities la final de ediție 3.0”

 1. I ave besn suring onlibe greateer thsn 3 hojrs ass oof late, but I by no meahs found aany ffascinating
  articl ike yours. It’s pretty worrh enougfh foor me.
  Personally, iff aall web owners and loggers mzde gokod contentt as you probavly did, tthe weeb wull bee much moe helpfl than ever before.

  I will immediately snatch yohr rsss aas I can’t in inding ykur e-mail
  subsdcription hyperlinnk oor newsletter service. Do
  you’ve any? Kindly lett me reawlize in order hat I cohld subscribe.
  Thanks. It’s very simple to fibd out anny topiic onn neet aas
  cmpared tto textbooks, aas I foind this pioece off wrifing at thiis website.

  http://cspan.org

 2. Heyy there just wanted too gijve yyou a qquick head up.
  The text iin yoour article seem tto bee rubning offf thee creen iin Ie.I’m not sure iif his is a format issie or solmething to doo with wweb bbrowser comoatibility butt I hought I’d post tto lett yyou know.
  Thee layoht loo grreat though! Hope yyou get thhe issue ssolved
  soon. Cheers Heey just wanted to give you a quick heads up.
  Thee ords in yoir conntent seem too bee runniung offf the
  screen in Safari. I’m nnot sure iff this is a
  fkrmatting isue orr sommething tto ddo with infernet brower compatibijlity butt I fkgured I’d post tto let you
  know. Thhe deszign andd style loo greatt though!
  Hoppe you geet thee prblem fixed soon. Many thanks Ahaa, iits nice conversation concerning this
  post att this plache att tjis weeb site, I hazve reqd alll that,
  sso nnow me also commentinng att tthis place. http://foxnews.org

 3. At Arizona Natural Selections , we are pleased to welcome
  new patients every day. Plus, if you use NuggMD to get your first doctor’s advice OR a
  hashish card renewal, you may be mechanically credited $20
  to order delivery by means of Nugg! After getting contacted
  a qualifying doctor, you will be asked to submit a medical launch
  in order that the doctor’s office can request your medical records
  from your therapy provider. Simply check in, then sort in your personal info and reply a number of medical questions.
  Limitations on portions for personal possession: Most jurisdictions have
  set limits on the portions of marijuana that a person might possess, which has
  the apparent benefits of helping to dampen demand and to attenuate alternatives for resale
  of legally purchased marijuana on the illicit market (notably to youngsters and
  youth).

  In 2001, Well being Canada delegated the duty for prescribing marijuana to medical doctors, who must fill out one
  of two forms attesting to the actual fact their sufferers match sure criteria.
  Eaze MD, the recommendation arm of Eaze–one other hashish delivery service—presents recs, with no appointment wanted, over its net and mobile app.
  Others report never receiving their advice within the mail
  after contacting the company a number of times, and being unable to
  confidently verify that their suggestion is the truth is
  authentic. We do not report lists to any state or federal authorities agency, employers, or insurance
  companies.

  The extent of recommending physician involvement for medical marijuana fell significantly below that of other accepted forms of medical
  intervention. In reality, the language in Proposition 215
  was intentionally worded so as to permit anybody with any condition for which medical marijuana would possibly provide relief” access to the herb. Unlike different prescription drugs, physicians can not overprescribe” medical hashish.

  This card will have your photograph, title, date of validity and
  distinctive user ID number. Many docs’ places of work on the
  site have a medical information launch you possibly can download, print, fill out,
  and ship to your previous medical doctors’ workplaces to
  make this course of simpler.

  After getting your medical marijuana recommendation you can fill out the applying from the Colorado Department of Public Well
  being & Atmosphere (CDPHE). The possession of the marijuana or
  drug paraphernalia is discovered because the individual engaged or
  assisted in the medical use of marijuana: 1. In a public place.
  If you’re a Licensed Florida Doctor desirous about certifying medical marijuana sufferers contact us
  right here. The State of California will situation a photo ID card with the patient’s photograph, date of
  expiration, ID number, card verification internet deal with, and native Workplace of Important Statistics contact info.

  Now, at 60, her lengthy silver hair hangs over her colorfully printed kaftan as she rolls a joint with freshly
  dried marijuana from her garden. CannaCare contains this launch form in the consumption questionnaire – you possibly can depart it clean if
  you’re not going to apply for the card. If you have any
  questions in any respect about whether Cannabis could possibly be proper on your condition, I
  invite you to call me at (617) 477-8886 to confidentially focus on your eligibility
  as a medical marijuana affected person. Dr. Pippa Hawley is considered one of them,
  despite the fact that she agrees with the School of Physicians and Surgeons
  of B.C. and the Canadian Medical Affiliation, which
  both contend the lack of credible information makes prescribing marijuana probably harmful because of unknown risks, advantages, problems
  and drug interactions.

  We use the latest applied sciences to produce superior California
  Medical Marijuana ID Cards. With a recommendation, you can obtain medical marijuana by a collective,
  usually referred to as a dispensary. New Hampshire requires that medical marijuana patients have
  both a qualifying situation and one of various qualifying
  signs — both listed here — as a way to be eligible for
  this system. Town of Long Beach, towards the tail finish of 2016, has voted to allow
  marijuana dispensaries to operate in the city.

  The web-based mostly registry allows regulation enforcement and the public to verify the validity of
  a professional affected person or main caregiver’s card
  as authorization to possess, develop, transport and/or use medical marijuana within California.

  Establishing an appointment to be seen by a medical hashish doctor is so simple as emailing the offered handle.
  Proof of id in the type of a photograph ID: California State driver’s license or
  ID card; United States Passport; or Veteran’s Administration ID Card.

  Dr. Mintz will present the confidential and professional medical service
  that you simply deserve. She hopes medical marijuana would enable
  her to scale back their reliance on prescribed drugs that may have
  important side effects. Scotto said marijuana may change or
  reduce the quantity of prescription opioids those sufferers take and forestall some from occurring to abuse drugs.

  In case your high quality of life is being negatively impacted by a severe medical situation, it’s possible you’ll
  be a great candidate for medical Cannabis. Particular metropolis and county legal guidelines have been enacted to
  regulate how citizens and vacationers might possess and devour marijuana.

  The Compassion Membership kind takes only a minute to finish and doctors do not should do much more than declare that the affected
  person stories their symptoms are helped by cannabis.
  We usually send folks to Precision Medical Group for medical marijuana certifications in the
  Phoenix area. You have to be registered with a specific ATC to buy your
  medicinal marijuana.

  Nonetheless, we cannot give out or focus on or give any data concerning purchasing cannabis or medication. Conditions that are Treatable with Medical
  Cannabis – Medical marijuana can be used to deal with many
  alternative terminal circumstances like cancer and HIV.
  Many respected physician’s places of work at the moment are converting their paperwork to on-line
  databases which have allowed patients to easily fill out mandatory forms before arriving to appointments,
  which minimizes paperwork and streamlines the method.
  Just make a number of clicks in your laptop, and are available face-to-face with our licensed medical marijuana physician.

  Greenleaf medical doctors are available for a web based consultation, prognosis and remedy.
  In the event you determine to go the in-individual route,
  an important issue is finding a reliable and dependable physician (we’ve heard horror
  stories from the likes of 420 evaluations in Oakland and San Jose ), as well as making an allowance for the chunk of time you may should dedicate to drive to the workplace, wait, and undergo your consultation. In fact, permissible websites will supply free evaluations
  by licensed docs if your software isn’t accepted by the state.
  I might by no means advocate getting high for the first time by yourself;
  it’s going to be a journey that you just wish to share with an in depth buddy or two.

  Arizona voters approve medical cannabis initiative for the third time since 1996.

  There isn’t any have to pay any particular person or group any price aside from the fee a
  physician expenses for the doctor go to, according to the fee.
  Simply because the overwhelming majority of voters in Florida demonstrated their belief within the many
  benefits of hashish remedy on Nov. Some other chronic
  ache or medical symptoms which are debilitating (please discuss with Disabilities Act 1990) or if
  left untreated, might trigger harm to the protection of the patient,
  physically or mentally. Davis mentioned his doctor, who’s a part of Memorial Physician Services in Springfield,
  signed his utility form shortly before Memorial Well being System prohibited its physicians from signing software varieties for extra prospective marijuana patients.

  Levy mentioned hashish-specialised clinics are vital to
  have in a community because many medical doctors in Canada don’t
  feel snug prescribing hashish. The HSE will ship a review type to you, which you will need to return to the Consumer Registration Unit.
  Remind your physician that (s)he is not writing a prescription, but as
  a substitute giving a written certification. Particular person cities and counties can set higher limits, nevertheless, they can’t decrease the state’s designated
  limit. On this section, our California prison protection lawyers explain how issues work.

  Patients even have the choice of renewing their card together with their rec, to allow them to get it all achieved in one go.
  All the service is obtainable for a similar low price of
  $39, and sufferers can do it from the comfort of their own dwelling.

  Most cancers, PTSD (Submit Traumatic Stress
  Dysfunction), Crohn’s Disease, Epilepsy, HIV, AIDS, Glaucoma,
  ALS (Lou Gehrig’s Illness), Parkinson’s, MS (A number of Sclerosis) and different debilitating medical
  circumstances of the same sort or class as, or similar
  to those listed, that a certified marijuana doctor believes that
  the medical use of marijuana would seemingly outweigh the potential well being dangers for
  a patient. In New Mexico there two sorts of marijuana evaluations, marijuana
  evaluations for PTSD, and marijuana evaluations for non-psychiatric medical conditions which includes marijuana
  evaluations for continual ache and all different medical situations.

  With a medical marijuana suggestion, California
  residents and/or their caregivers are allowed to cultivate bud,
  hash, concentrates, and edibles for personal medical use.

  Proof of residency in Marin in the type of; a California State driver’s license; a County
  ID card with a neighborhood address; or a latest utility invoice, latest mortgage or rental payment that documents the local handle.
  The Health Canada statistics reflect an explosion within the
  number of Canadians who are turning to marijuana to get aid
  from every little thing from persistent ache to nausea from
  chemotherapy. A visit with the doctor would not take longer
  than quarter-hour, but if there is a line, you possibly can be there for an hour.

  Marijuana is a green, brown or gray mixture of dried, shredded
  leaves, stems, seeds and flowers of the hemp plant Hashish
  sativa. If a patient possesses a larger quantity of marijuana than is at
  the moment allowed, then the patient could state an affirmative defense of medical necessity”. In reality, the co-authors of Proposition 215 have publicly said that they made the invoice’s wording deliberately liberal such that anyone in California could get easy access to medical cannabis. Please additionally be aware that despite the fact that marijuana is illegal underneath federal legislation, you will want to pay federal taxes just as if you’re a authorized entity.

  Another time period for marijuana suggestion letter is marijuana ID card, however unlike a advice letter a marijuana ID card is a small plastic card that is the scale of your drivers license. Starts a New Minor Affected person Application, making use of with a Caregiver for a Medical Marijuana Registry Identification Card. If you’re a Massachusetts doctor or osteopath and also you’d prefer to approve patients for the medical marijuana program, the first step is to register with this system by following these directions Once you’ve registered, you’ll receive entry to the MMJ On-line System, which lets you certify sufferers electronically. http://Pcg.Dev-1.Freeflowdigital.com/how-apply-medical-marijuana-illinois

 4. I didn’t listen to them, unfortunately, even though my parents
  were telling me about this for a long time. These were thanks and right in your blog post I
  got the needed details to learn this! http://bit.ly/2pll7Ov

 5. An outstanding share! I’ve just forwardfed this onto a co-worker who has been conducting a little research on this.
  And he actually ordered me breakfast due to the fwct that I discovered
  it for him… lol. So allow me to reword this….
  Thanks for the meal!! But yeah, thanks for spending time to
  discuss tbis subject here on your website.

 6. Somebody essentially assist to make critically posts I might state.

  That is the very first time I frequented your
  web page and so far? I amazed with the analysis you made to make this particular put
  up incredible. Fantastic job!

 7. It’s awesome to goo to see this site and reading the views of all colleagues regarding this article, while I am
  alsso keen of getting knowledge.

 8. I every time emailed this web site post page to all my associates, because if like to read
  it then my friends will too.

 9. I’ve been exploring fоr a bit fоr any high-quality articles ߋr blog posts
  іn tһis kind of area . Exploring in Yahoo I at lаѕt stumbled uрon thiѕ website.
  Reading thіs info So i am glad tо ѕҺow that I havе a
  veгy gߋod uncanny feeling I foᥙnd оut ϳust whɑt Ⅰ needed.
  I sսch ɑ lot indisputably wiⅼl make сertain tο don?t put out of ʏour mind thіs web site ɑnd pгovides it
  a look regularly. http://www.timecode.org/

 10. I know this web page gives quality based posts and extra material, is there any other site which offers such stuff in quality?

 11. A fascinating discussion is worth comment. I ddo think that you ought to write more oon this
  topic, iit mignt not be a tawboo matter but
  typically people do not speak about such subjects.
  To the next! Kind regards!!

 12. Aw, this was an incredibly good post. Spending some time and actual effort to
  make a very good article… but what can I say… I
  procrastinate a lot and don’t seem to get anything done.

 13. It’s perfectt time to makke some plans for the future annd it’s time
  to be happy. I’ve read this post and if I could I wanmt
  to suggest you few interesring things or suggestions.

  Mayve you coulod write next articles referring to this article.
  I want to read more things about it!

 14. What’s up it’s me, I am also visiting this web pge regularly, this website is in fact good and the users
  are in fact sharkng good thoughts.

 15. Hey there! I’m at work browsing your blog from my new iphone 3gs!

  Just wanted to say I love reading through your blog and look forward to alll your posts!
  Carry on the outstanding work!

 16. This is the perfect webpage ffor anygone wwho hopes to find out about this topic.
  You understand a whole lot its almost hard to argue with you (not that I perswonally would want to…HaHa).

  You certainly put a fresh spin on a subject that has
  been discussed for ages. Great stuff, just wonderful!

 17. I’ve been exploring for a litgle bit for any high quality articlkes
  or weblog poss in this sort of space . Exploring in Yahoo I at last
  stumbbled upon this web site. Reading this info So
  i’m happy to exhiobit that I’ve a very just right uncanny feeling I discovered just what I needed.

  I so much certainly will make certain to do not overlook this
  site and give it a glance regularly.

 18. We are a group of volunteers and opening a
  new scheme in our community. Your webite provided us with valuable information to work on. Yoou have done an impressive job and
  our whole community will bee grateful to you.

 19. I was very pleased to uncover this site. I want to to thank you for ones time for
  this wonderful read!! I definitely savored every bit of it
  and i also have you saved to fav to look at new stuff in your site.

 20. hello!,I rdally like your writing so so much!

  share we be in contact extra approximately your article onn AOL?
  I nee aan expert in this space to resolve my problem. May be
  that’s you! Having a look forward tto seee
  you.

 21. You could definitely see your expertise within the work you write.
  Thhe sector hopes for more passionate writers like you who are not afraid to mention how they believe.

  Always follow your heart.

 22. Once уou elect to freelance, you will also be accountable for
  your individuaⅼ schedule. As ann alternativе of being boᥙndd to
  the nine-to-5 work day of most law places of work, each your each day scheԀule and your calendar as ann
  еntire will be largely uⲣ to ʏօu. Whᥱtһer its good to take dаy without work, or whether
  or not уou wish to take on a heavier workload, freelancing
  will meet уour needs.

 23. Hi there, the whole thing is going nicely here and ofcourse every
  one is sharing data, that’s genuinely excellent, keep up writing.

 24. Thank you for sharing superb informations. Your website is very cool. I’m impressed by the details that you¡¦ve on this web site. It reveals how nicely you perceive this subject. Bookmarked this website page, will come back for extra articles. You, my pal, ROCK! I found just the information I already searched all over the place and just could not come across. What a perfect website.
  cartier bleu watch copy http://www.sawristwatches.com/tag/cartier-ballon-blue-fake

 25. I feel thawt is among thee such a lot vital information for me.
  Andd i’m happy reading your article. But wanna remark on few general issues, The website styke is wonderful, the articles is
  truly excellent : D. Excellent task, cheers

 26. Hey I know this is off topic but I was wondering if you
  knew of any widgets I could addd to my blog tyat automatically tweet my newest
  twitter updates. I’ve been looking for a plug-in like this forr quite some time
  and was hoping maybe you would have some experience with something like this.
  Please let me know if you run into anything. I truly enjoy
  reading your blog and I loook forward too your nnew updates.

 27. I love your blog.. very nice colors & theme. Did you desihn this website yourself or did
  yyou hire someone to do it for you? Plz reply as I’m looking to construct my own blog aand
  would like to know where u gott this from. cheers

 28. I all the time used to sstudy piece of writing in news papers but now as I am
  a user of internet therefore from now I am using net for articles or reviews,
  thanks to web.

 29. Great beat ! I would like to apprentice even as you amend
  your website, how can i subscribe for a weblog website?
  The account helped me a appropriate deal. I had been tiny bit familiar of
  this your broadczst offered brilliant traznsparent
  idea

 30. sin variantes….
  [url=http://www.whorebutt.top/gallery/3151/voluptuous-coed-in-scottish-dress-masturbates.html]Voluptuous coed in Scottish dress masturbates[/url]

 31. I think the admin oof this web page is genuinely working hard for his web site, as here every information is
  quality based data.

 32. An interesting discussion is definitely worth comment.

  I do believe that you should write more about this issue,
  it may not be a taboo subject but usually folks don’t speak about these issues.
  To the next! All the best!!

 33. Hi my family member! I want tto say that this post is awesome, great written and
  coome with approximately all vital infos. I would like to see extrra posts like this .

 34. Really no matter if someone doesn’t understand afterward its up tto other visitors
  that they will assist, so here it occurs.

 35. I have been exploring for a bit for any high quality articles or weblog posts on this kind of
  houuse . Exploring iin Yahoo I at lasst stumbled upon this web site.

  Studying this information So i am happy to exhibit that I’ve a ery just right uncanny feeling I came upon just what I needed.
  I most undoubtedly will make sure too don?t
  fail to rememnber this web site andd give it a glance regularly.

 36. Hello everyone, it’s my first visit at this web page, annd piece oof writing is actually fruitful
  for me, keep up posting such articles or reviews.

 37. Hey there! Someone in my Facebook group shared this site with us
  so I came to look it over. I’m definitely
  enjoying the information. I’m book-marking and will be tweeting this to my followers!

  Excellent blog and superb design and style.

 38. Thanks for any other informative website. Where else
  may I am getting that type of info written in such a perfect way?
  I have a undertaking that I am simply now working on, and I’ve
  been on the glance out for such information.

 39. My spouse and I absolutely love your blog and find
  nearly all of your post’s to be exactly what I’m looking for.
  Would you offer guest writers to write content for yourself?
  I wouldn’t mind publishing a post or elaborating on many of the subjects you write related to here.
  Again, awesome web site! http://campusebay.com/author/lashundakor/

 40. Keep accurate records of when a persons vision-free period ends for each and every card and
  make use of the money inside your interest-bearing account to
  repay each card 100 % just prior to the interest-free period ends.

 41. I am extremely impressed with your writing skills as well as with the layout on your
  weblog. Is this a paid theme or did you customize it yourself?
  Either way keep up the excellent quality writing, it is rare to see a great blog like this one
  today.

 42. Olá, encontrei ѕeս site ԁe Google еnquanto
  procurando ᥙm semelhantes importa , seu local veio, parece ѕer bom .
  Eu tenho bookmarked-lо еm meus favoritos Ԁo google.

  Olá , só transformou alerta para ѕeᥙ blog
  atravéѕ de Google, e localizado ԛue é realmente informativo.
  Ꭼu sou vai cuidado рara Bruxelas. Eu vou ser grato quando você proceder іsto no futuro.

  Mսitos outras рessoas seгão beneficiou ɗe sua escrevendo.
  Um brinde! https://demos3.softaculous.com/RicarGBooK/

 43. Mi dispiace, ma, a mio parere, si fanno errori. Dobbiamo discutere. Scrivere a me in PM, ti parla.
  [url=http://www.whorebutt.top/gallery/3261/bored-julie-and-boyfriend-try-different-sex-styles-till-theyre-completely-exhausted.html]Bored, Julie and boyfriend try different sex styles till they’re completely exhausted[/url]

 44. In these days of austerity as well as relative panic about running into debt, a lot of people balk resistant to the idea of using a credit card in order to make purchase of merchandise or pay for any gift giving occasion, preferring, instead just to rely on this tried plus trusted approach to making repayment – raw cash. However, if you’ve got the cash there to make the purchase entirely, then, paradoxically, that is the best time for them to use the credit card for several reasons.
  [url=http://www.phpelephant.com/viewtopic.php?f=6&t=790585]cascades[/url]

 45. But a smiling visitor here to share the love , btw outstanding layout. eaefcebedbgc

 46. I really like your writing style, fantastic information, thanks for putting up debegbcfcgbk